mainlogo

 

NæstvedArkiverne

Næstved Rådhus
Teatergade 8
4700 Næstved

Telefon 3035 5349
e-mail: arkiv@naestved.dk

Sikker digital post:

Hvis din henvendelse indeholder personoplysninger, skal kommunikationen foregå sikkert. 
Du kan skrive til os via din digitale postkasse på borger.dk og via din e-Boks (kræver NemID).
Vælg Næstved Kommune som modtager. Under Næstved Kommune finder du NæstvedArkiverne.

Åbningstider:

Mandag, tirsdag, torsdag og fredag: Kl. 10-13.
Torsdag kl. 13-17 - kun efter særlig aftale

Der kan bookes tid til læsesalen via vores website naestvedarkiverne.dk

Betaling

Mobilepay 30355349
Kontonr. 4343 11680968

Databeskyttelse. Læs mere her.

Næstved før og nu

Tvang, indespærring og straf

Historien om Præstø Amts Tvangsarbejdsanstalt, som lå i Næstved i perioden 1868-1937.

Læs mere
Næstveds historie i store træk

Næstved har en lang historie bag sig som købstad, handels- og industriby. Her kan du læse om byens opståen. 

Læs mere
Den kloge kone i Ladby

De fleste egne i Danmark rummer historier om kloge mænd og koner, der hjalp folk af med fysiske skavanker og gener som f.eks. bulne fingre, bylder, sår og benbrud. Også Næstved og omegn rummer sådanne historier, og den mest beskrevne er historien om den kloge kone i Ladby.

Læs mere
En helts død

En beretning om Oberst Svend Bartholin Paludan-Müller.

Læs mere
Fastelavn er mit navn

Traditionen med at fejre fastelavn har rødder helt tilbage i middelalderen, hvor fastelavn indtil reformationen i 1536 var optakten til den 40 dages lange faste før påske. I denne artikel kan du læse om, hvordan man gennem tiderne har fejret fastelavn i Fensmark.

Læs mere
Fodby Mejeri

Fodby Mejeri, der i dag er i privat eje, eksisterede som andelsmejeri fra 1888 til 1950, hvor det blev lagt sammen med Lille Næstved Mejeri. Fodby Mejeri står som en påmindelse om andelsbevægelsens opblomstring i 1880’erne.

Læs mere
Galgehøj ved Tybjerglille Bakker

Galgehøj ved Tybjerglille Bakker Fra Tybjerglillevej kan man komme op til Galgehøj, der tidligere var rettersted for Tybjerg Herredsting.

Læs mere
Holmegaard Glasværks Labels

Ideen til denne fortegnelse om glaslabels/mærkater opstod kort efter, at Holmegaards Glasværk måtte opgive produktionen af kunstglas. Det er en registrant over nogle for længst glemte mærkater på glas produceret og/eller solgt fra det gamle glasværk ved Holmegaards Mose.

Læs mere
Isbjørnen på Axeltorv

Boghandler Børner lod sig i 1929 inspirere af den store succes, som Tivoli havde haft med et stort Ispanorama, hvor entreen gik til brændselshjælp for de dårligt stillede. Han kontaktede derfor kunstneren Knud Kyhn, som skabte en isbjørn på Axeltorv. Pengene gik til brændselshjælp til de gamle aldersrentenydere.

Læs mere
Jernbanebroen over Suså

Jernbanebroen, der går over Suså, er bygget i 1891. Broen er i forbindelse med anlæggelsen af ”Fodsporet” restaureret i 2011. Broen er ved restaureringen blevet sandblæst og malet, og godt halvdelen af de oprindelige sveller er blevet genbrugt.

Læs mere
Jernbanen i Næstved

Som den første af sin art herhjemme kunne en sporforbindelse mellem Maglemølle papirfabrik og Næstved Station tages i brug omkring den 1. april 1874. Sporet blev betegnet som ”Hestebane”, hvilket kom sig af trækkraften. Læs mere om jernbane i og omkring Næstved i denne artikel.

Læs mere
Julemand i helikopter

Lørdag den 16. december 1950 optrådte Borgmester Tidemand som julemand, da han kørte gennem byen i en fornem hestetrukket vogn og endte på Næstved stadion, hvor 1500 mennesker, de fleste børn, var samlet til julefest.

Læs mere
Mødrehjælpen i Næstved 1939-1976

Næstved var blandt de syv første byer, hvor der blev oprettet en offentlig mødrehjælpsinstitution, og her kan du læse om, hvordan hjælpearbejdet, for de vanskeligt stillede gravide kvinder og mødre, udfoldede sig lokalt.

Læs mere
Næstved Station

Næstved Station blev etableret i forbindelse med anlæggelse af Sydbanen (Roskilde-Køge-Næstved-Vordingborg-Masnedsund) i 1870. Stationen blev anlagt ved Sandbjerget 500 meter øst for byens midte. Læs mere om stationens historie her.

Læs mere
Niels Anders Rasmussen

Niels gemte sine scrapbøger og skrivelser af forskellig art. Det betyder, at vi mange år efter hans død kan få et godt indblik i hans liv. Der tegner sig et billede af en idealist, der i ord, tale og handlinger delte sit håb for en bedre verden med sine medmennesker hele livet igennem.

Læs mere
Susåen - dengang

Den 83 km lange Suså er Sjællands største vandløb. Åen har sit udspring syd for Rønnede, hvorfra den bugter sig sydpå mod sit udløb i Karrebæk Fjord. Susåen blev dannet af istidens is og smeltevand og har gennem årene fungeret som transportvej fra vandsiden til Næstved by.

Læs mere
Tørvemoser

Tørv fra mosejord er en af de ældste og vigtigste energikilder, som vi har brugt i Danmark siden jernalderen for godt 2.500 år siden og indtil midten af 1950’erne. Næstved og omegn har også sine moser, hvor der blev gravet tørv f.eks. den meget store Holmegaard mose, der har haft en helt afgørende betydning for placeringen af glasværket Holmegaard.

Læs mere
Vandværket på højen

Vandværket i Rislev ligger smukt på en høj i landskabet. Det har fået mange til at tro, at vandværket er placeret på en gravhøj. Det er imidlertid ikke tilfældet.

Læs mere
Balladen om vandrutschebanen i Karrebæksminde

I 1930 åbnede den første teltplads ved Karrebæksminde, og i 1935 sendte det københavnske selskab A/S Vandrutschebanerne en ansøgning til Næstved byråd om at få tilladelse til at opføre en vandrutschebane med det formål - mod betaling - at give strandens gæster en rutschetur fra banens platform ad banens skrå del til vandoverfladen.

Læs mere
Sjølundstårnet

I 1938 opførte Næstved Kommune et vandtårn på Åsen. Museums-, turist- og forskønnelsesforeningen for Næstved og omegn arrangerede en konkurrence med titlen: ”Hvad skal vandtårnet hedde?”. 500 forslag indkom med i alt 134 forskellige navne.

Læs mere
Et barn til salg

Plejebørn i Vejlø-Vester Egesborg kommune 1888-1917.

Læs mere
Optagelseshjemmet Sydsjælland 1909-1993

Danmarks første børnelov – ”Lov om behandling af forbryderiske og forsømte børn” – blev vedtaget af Rigsdagen i 1905. Dermed greb staten ind på et område, som tidligere havde været overladt til privat velgørenhed. Med den nye lov kunne det offentlige gribe ind og tvangsfjerne børn og unge som, var udsat for forældrenes vanrøgt eller mishandling.

Læs mere
Kommunevåben

Et kommune- eller byvåben er et symbol, der i skjoldform anvendes som en kommunes kendingsmærke. I middelalderen begyndte købstæder på linje med adelen, kongen og præstestanden at anvende segl som en slags gyldighedsstempel. Næstved Kommunes byvåben kan dateres til middelalderen og hører til blandt de ældste danske købstadssegl.

Læs mere
VM i kvindehåndbold i Næstved 2015

For første gang nogensinde skal der spilles VM i kvindehåndbold i Næstved. Arrangementet løber af stablen fra den 5. til den 13. december 2015. Men faktisk er der en gang tidligere blevet spillet en VM-kamp her i byen. Det var under VM i herrehåndbold i 1978, hvor Danmark var værter.

Læs mere
Jette Madsen fra Næstved til VM i Jugoslavien

I næsten hele sin klubkarriere spillede Jette Madsen håndbold for Næstved IF, og hun var med til at opnå mange fine resultater for klubben. Hun spillede omkring 150 kampe for Næstved IF som senior op gennem 1970’erne, og hun scorede i omegnen af 800 mål.

Læs mere
Hvordan startede håndboldspillet?

Håndboldspillet startede i slutningen af 1890’erne som en slags organiseret boldspil. Det blev brugt i skoler til at variere idrætstimerne med. Det var ikke helt håndbold, som vi kender det i dag, men snarere lidt ligesom fodbold bare med hænderne. Håndbold blev de første mange år kun spillet udendørs. Danmark var et af ophavslandene til håndbolden.

Læs mere
Fuglebjerghallen - et monument over det frivillige engagement

Af Bertel Hansen

At der kunne holdes indvielsesfest over en idrætshal i Fuglebjerg i weekenden 18.-19. november 1967 skyldes uden al tvivl, at der var opbygget et stort lokalt engagement og sammenhold, som kom til udtryk i form af et enormt antal frivillige arbejdstimer både ved selve byggeriet og ved indsamlingen af den fornødne kapital.

Læs mere
Dame-juniorholdet blev Danmarksmestre i 1952 i Sønderborg

Dame-juniorholdet fra NTG (Næsby-Tyvelse Gymnastikforening) blev Danmarksmestre i håndbold indenfor DDSG&I i Sønderborg i 1952. Fotograf Otto Nielsen

Læs mere
Håndboldtegninger

Næstved Herlufholm Håndbolds 1. divisions damer og deres træner Lars Nedergaard karikeret af freelancetegneren Mikael Nielsen (Saxoart.dk). Tegningerne er fra 1991, og de tager udgangspunkt i både samtidige og historiske hændelser.

Læs mere
Socialdemokratiske borgmestre i Næstved 1919-2019
Læs mere
Knud Knudsen – en landstræner fra Næstved

Knud Knudsen var en mand med mange jern i ilden. Som ung spillede han både håndbold for Østerbro Håndboldklub og fodbold for AB. Som voksen kastede han sig over dommerhvervet, og han var international håndbolddommer i 16 år, hvor han nåede at dømme 58 landskampe. Knud Knudsen dømte sågar VM-finalen i herrehåndbold i 1961 mellem Rumænien og Tjekkoslovakiet.

Læs mere