mainlogo

 

NæstvedArkiverne

Næstved Rådhus
Teatergade 8
4700 Næstved

Telefon 3035 5349
e-mail: arkiv@naestved.dk

Sikker digital post:

Hvis din henvendelse indeholder personoplysninger, skal kommunikationen foregå sikkert. 
Du kan skrive til os via din digitale postkasse på borger.dk og via din e-Boks (kræver NemID).
Vælg Næstved Kommune som modtager. Under Næstved Kommune finder du NæstvedArkiverne.

Åbningstider:

Mandag, tirsdag, torsdag og fredag: Kl. 10-13.
Torsdag kl. 13-17 - kun efter særlig aftale

Der kan bookes tid til læsesalen via vores website naestvedarkiverne.dk

Betaling

Mobilepay 30355349
Kontonr. 4343 11680968

Databeskyttelse. Læs mere her.

Isbjørnen på Axeltorv

Boghandler Børner, Axeltorv 7, lod sig i 1929 inspirere af den store succes, som Tivoli havde haft med et stort Ispanorama, hvor entreen gik til brændselshjælp for de dårligt stillede.

Han kontaktede derfor kunstneren Knud Kyhn, som i perioden 1920-1924 arbejdede hos Kähler. Efter hvad aviserne skrev, var det meningen, at der skulle laves en gruppe af arktiske dyr, men det blev kun til en isbjørn.

Den 25. januar, kl. 22, gik Knud Kyhn i gang med skabe isbjørnen af et par læs sne, som var blevet kørt der til. Ved isbjørnen blev der sat en mælkejunge, hvor folk kunne lægge deres bidrag til fordel for menighedsplejen i Sct. Peters & Mortens sogn.

Pengene gik til brændselshjælp til de gamle aldersrentenydere. Ved den første tømning, den 5. februar, var der kommet 194 kr. og ved anden tømning, den 18. februar, var der kommet 197 kr.

Fotograf Arnholtz fotograferede isbjørnen, og fremstillede postkort, som kunne købes for 25 øre og hele bruttoindtægten tilfaldt de to menighedsplejer.

Den 7. februar havde isbjørnen fået selskab af en sælhund. Sælhunden var fremstillet af Christian Klein (Jesper Klein’s far) . Chr. Klein fortæller i et interview, bragt i Næstved Avis den 13. maj 1937, at han fremstillede sælhunden hjemme hos sine forældre, Nyvej 13, og så kørte den til Axeltorv på slæde. Chr. Klein kom i lærer som pottemager hos Kähler og arbejde der indtil ca. 1948, hvor familien flyttede til København.