mainlogo

 

NæstvedArkiverne

Næstved Rådhus
Teatergade 8
4700 Næstved

Telefon 3035 5349
e-mail: arkiv@naestved.dk

Sikker digital post:

Hvis din henvendelse indeholder personoplysninger, skal kommunikationen foregå sikkert. 
Du kan skrive til os via din digitale postkasse på borger.dk og via din e-Boks (kræver NemID).
Vælg Næstved Kommune som modtager. Under Næstved Kommune finder du NæstvedArkiverne.

Åbningstider:

Mandag, tirsdag, torsdag og fredag: Kl. 10-13.
Torsdag kl. 13-17 - kun efter særlig aftale

Der kan bookes tid til læsesalen via vores website naestvedarkiverne.dk

Betaling

Mobilepay 30355349
Kontonr. 4343 11680968

Databeskyttelse. Læs mere her.

Jette Madsen fra Næstved til VM i Jugoslavien

I næsten hele sin klubkarriere spillede Jette Madsen håndbold for Næstved IF, og hun var med til at opnå mange fine resultater for klubben. Hun spillede omkring 150 kampe for Næstved IF som senior op gennem 1970’erne, og hun scorede i omegnen af 800 mål.

Det store gennembrud kom dog, da Jette Madsen debuterede på det danske kvindelandshold, kort efter hun var fyldt 18 år. Det var den 2. november 1972 i en kamp mod Ungarn, hvor hun både scorede og fik blodnæse. En lovende stjerne var på vej fra Næstved til international tophåndbold.

 

Jette Madsen (th.) ved sin 25. landskamp den 12. december under VM i 1973
(Fotograf Casper Thorsøe)

Et af de helt store højdepunkter i hendes landsholdskarriere var VM i Jugoslavien i 1973, hvor Jette Madsen den 12. december spillede sin 25. landskamp på bare 13 måneder, som den dengang yngste danske landsholdsspiller nogensinde. Det var ikke en helt almindelig jubilæumskamp, for de russiske modstandere førte hurtigt 5-0, men de danske håndboldpiger var ikke sådan at få ned med nakken. Blandt andet takket være Jette Madsens tre mål på straffekast endte kampen uafgjort til stor glæde for danskerne. Claus Borre fremhævede også den unge Næstvedpiges indsats i Berlingske Tidende dagen derpå.

 

Jette Madsen siddende efter et skudforsøg mod Jugoslavien under VM i 1973
(Fotograf Casper Thorsøe)

De danske håndboldkvinder var også oppe imod værtsnationen Jugoslavien i løbet af turneringen, hvor de tabte med et enkelt mål. Jette Madsen blev efter kampen fremhævet som en af de spillere, der ramte storformen. Jugoslaverne vandt senere VM-turneringen. For det danske landshold var det generelt en fin turnering, og de var tæt på at komme til at spille om medaljer. De endte på en 7. plads som det bedste vesteuropæiske hold i turneringen.

Fra 1972-76 nåede Jette Madsen at spille 33 landskampe og score 68 mål. Hun er dermed den spiller fra Næstved, der har spillet flest kampe på det danske kvindelandshold. Jette Madsen måtte indstille sin landsholdskarriere som kun 22-årig på grund af for højt blodtryk. Men hun sluttede på toppen ved at vinde det Nordiske Mesterskab, som den dengang yngste anfører for det danske landshold nogensinde.

 

Kilder:

Næstved Tidende
Næstvedhallerne – gennem tiden, 50-års jubilæum 1960-2010
BT tirsdag den 11. december 1973 og 20. november 1976
Berlingske Tidende torsdag den 13. december 1973
Håndboldhelte – værd at vide om 847 landsholdsspillere gennem tiden

Stor tak til Mogens Christensen for lån af scrapbøger