Gå til hovedindhold

Næstved Købstads grundtakst 1682

I slutningen af 1600-tallet blev beskatningen af byerne ordnet på en ensartet måde, så kongen havde et overblik over rigets velstand. Det indebar en opmåling af byernes ejendomme og grunde - en såkaldt grundtakst, der dannede grundlaget for beskatningen af byens borgere.

 • Læs op

Indhold

  Forside Grundtakst 1682

  Næstved Købstads grundtakst er dog meget mere end opremsninger af ejendomme, tal og navne. Grundtakstbogen afslører nemlig topografiske oplysninger og siger noget om bolig- og befolkningsforholdene i en dansk provinsby i Enevældens første årtier.

  Den er med andre ord et billede på Næstved anno 1682. Du kan læse mere om grundtakstbogens værdi som kilde til lokalhistorien her: Lokalhistoriske betragtninger over grundtakstbogen

  Se også vores guide til ejendomsoplysninger . Her kan du læse mere om, hvordan du finder oplysninger om en hus eller en grund i Næstved.


  Næstved Købstads grundtakst

  Vi har OCR-scannet en afskrift af grundtaksten, så du nemt kan søge på ejendomme, navne mm. Afskriften findes i Historisk Samfund for Præstø Amt, Årbog 1956, bind 4, hefte 4, s. 329-414.

  Afskriften samt den originale grundtakst kan du se herunder:

  Relevante artikler