Gå til hovedindhold

Næstved Købstads grundtakst 1682

I slutningen af 1600-tallet blev beskatningen af byerne ordnet på en ensartet måde, så kongen havde et overblik over rigets velstand. Det indebar en opmåling af byernes ejendomme og grunde - en såkaldt grundtakst, der dannede grundlaget for beskatningen af byens borgere.

Indhold

  Forside Grundtakst 1682

  Næstved Købstads grundtakst er dog meget mere end opremsninger af ejendomme, tal og navne. Grundtakstbogen afslører nemlig topografiske oplysninger og siger noget om bolig- og befolkningsforholdene i en dansk provinsby i Enevældens første årtier.

  Den er med andre ord et billede på Næstved anno 1682. Du kan læse mere om grundtakstbogens værdi som kilde til lokalhistorien her: Lokalhistoriske betragtninger over grundtakstbogen

  Se også vores guide til ejendomsoplysninger . Her kan du læse mere om, hvordan du finder oplysninger om en hus eller en grund i Næstved.


  Næstved Købstads grundtakst

  Vi har OCR-scannet en afskrift af grundtaksten, så du nemt kan søge på ejendomme, navne mm. Afskriften findes i Historisk Samfund for Præstø Amt, Årbog 1956, bind 4, hæfte 4, s. 329-414.

  Afskriften samt den originale grundtakst kan du se herunder:

  Relevante artikler