Gå til hovedindhold

Erindring om tørveudgravning i Holmegaard Mose

I 1942 var drengen Jørgen med til at grave tørv i Holmegaard mose. Det husker han tilbage på. Du kan se historiske billeder af tørvegravningen på NæstvedBilleder.

Indhold

  Tørvegravning, Ca. 1910 20. Ukendt Fotograf.

  Tørvegravning i Caspersmindes Mose, ca. 1910. Fotograf: Ukendt.

  ”Tørvesmuldet blev gravet ud med håndkraft, et slags transportbånd tog det så op til en æltemaskine, hvor det blev blandet med vand til en tyk grød. To-hjulede hestetrukne køretøjer, nærmest lignende Romerske Charioter, kom og blev fyldt, og de kørte ud over de flade græsklædte enge, hvor de udspyede deres læs i lange flade baner ca. 3-4 tommer tykke. En tromle med firkantede udskæringer kørte så henover den våde masse, og på den måde udskar firkantede blokke, eller rettere rektangulære ca. 200 mm x 120mm. De lå så og tørrede i solen, og når de var tørre kom kvinderne og samlede dem op”.

  Jørgens mor var en af de kvinder, som gik og stablede alle de udskårne stykker tørv. Tørven blev røjlet dvs. stablet i ca. 1 meters højde. Jørgen husker tørvearbejdet som både hårdt og snavset. Det var heller ikke helt ufarligt for børn at bevæge sig rundt i moseområde, hvor tørvegravningen efterlod vandfyldte huller, som børn let kunne falde i. Det skete for Jørgen, som dog fik reddet sig op ved en voksens hjælp.

  Se historiske billeder af tørvegravningen på NæstvedBilleder

  Relevante artikler