Gå til hovedindhold

Genforeningssten i Næstved

I årene efter 1920 blev der rejst omkring 670 genforeningssten og mindesmærker over hele landet. En genforeningssten er en sten med indmejslet tekst rejst som et mindesmærke over Sønderjyllands genforening med Danmark 1920. Mange steder var det veteraner fra 1864, der afslørede genforeningsstenene.

Indhold

    Genforeningsstenene er ikke bare fortællingen om, hvordan nutidens Danmarkskort blev formet efter afslutningen af 1. verdenskrig i 1918, hvor Sønderjylland blev en del af Danmark ved Genforeningen i 1920. De fortæller også historien om den glæde og fællesskabsfølelse, som Sønderjyllands genforening skabte både nord og syd for den gamle Kongeågrænse.

    I Næstved Kommune findes i alt 20 genforeningssten. Oprindeligt var der 21, men stenen i Karrebæk sogn er forsvundet. NæstvedArkiverne har markeret dem på Historisk Atlas og lavet et turforslag, så du kan besøge alle stenene: Genforeningssten i Næstved Kommune.

    Grænseforeningen har desuden lavet et interaktivt kort over alle genforeningssten i Danmark. Her kan du vælge region eller kommune og få vist sten tæt på din lokation: Genforeningssten i Danmark.

    Relevante artikler