Gå til hovedindhold

Hvordan startede håndboldspillet?

Håndboldspillet startede i slutningen af 1890’erne som en slags organiseret boldspil. Det blev brugt i skoler til at variere idrætstimerne med. Det var ikke helt håndbold, som vi kender det i dag, men snarere lidt ligesom fodbold bare med hænderne.

Indhold

    Håndbold blev de første mange år kun spillet udendørs. Danmark var et af ophavslandene til håndbolden. To danske lærere Rasmus Nicolaj Ernst og Holger Nielsen satte uafhængigt af hinanden, men nogenlunde samtidig, et boldspil i system i 1897 og 1898. Det samme skete flere andre steder i Europa, og også i USA.

    Reglerne varierede en del fra sted til sted, og de danske håndboldopfindere var heller ikke enige om reglerne. Holger Nielsens version af håndbold bød på kontakt mellem spillerne. Der var ingen regler om driblinger, og man kunne løbe bolden helt i mål. Banens størrelse kunne variere alt efter forholdene og antallet af spillere på banen.

    Målene bestod af to stænger i hver ende af banen, og man brugte en almindelig fodbold til spillet. Indendørs håndbold så dagens lys omkring 1915-16, hvor nogle skoler begyndte at få gymnastiksale. Den første beskrivelse af indendørs håndbold kom i 1918, og op gennem 1920’erne blev det almindeligt i Københavnsområdet at spille håndbold i gymnastiksale.

    Med indendørs håndbold kom der nye regler, og det blev forbudt at gå hårdt til sin modstander. På grund af, at banens størrelse er mindre, spilles der med 7 spillere på hvert hold i stedet for udendørshåndboldens 11 spillere på hvert hold. Der spilledes kun 2 x 7 minutter, og treskridtsreglen blev indført.

    Skolerne i provinsen havde så godt som ingen gymnastiksale, og derfor fortsatte udendørshåndbolden som det mest almindelige langt op i 1940’erne. Her blev anvendt legepladser, skolegårde og marker i stedet.

    1920’erne og 30’erne blev de store gennembrudsårtier for håndbolden i Danmark, og fra 1934 kom håndbold på programmet i Fensmark Gymnastikforening.

    Men det var kun om sommeren, der blev spillet, typisk fra maj til september. Der blev spillet kampe mod nabolandsbyerne, og transporten dertil foregik på cykel.

    Næstved firmasports årlige udendørsturnering, ukendt årstal. Fotograf: Ukendt

    Næstved fik i 1960 bygget en stor en fin sportshal på Rolighedsvej, og i 1970 kom endnu en hal til. I de to haller har der gennem årene været spillet masser af håndboldkampe, blandt andet kampen om det Nordiske Mesterskab for kvinder mellem Danmark og Norge i 1967. Danmark måtte dog nøjes med sølvmedaljer det år.

    Der blev også spillet håndbold i mange andre haller og sale i og omkring Næstved. På Grønnegades Kaserne stod Næstved Firmasport årligt for en turnering. Ligeledes afholdt de også en årlig udendørs håndboldturnering helt op i 1990’erne.

    Næstved IF og Herlufsholms håndboldafdelinger slog i 1989 pjalterne sammen i håb om at skabe et stærkt håndboldfundament i Næstved. Det resulterede blandt andet i, at 1992 blev året hvor NIF/HG blev kåret til Årets børnehåndboldklub i Danmark.

    Kilder:

    • Håndbold i 100 år – et overblik
    • Næstvedhallerne – gennem tiden, 50-års jubilæum 1960-2010
    • Jubilæumsskrift – Fensmark IF 1890-1990
    • Næstved Firma Sport gennem 40 år
    • dhf.dk

    Relevante artikler